BRICS liderleri zirvede Ukrayna’yı ve genişlemeyi tartışıyor
Bugün Rusya’nın Kazan şehrinde gerçekleşen önemli bir toplantıda, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin de aralarında bulunduğu BRICS ülkelerinin liderleri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna’daki devam eden çatışma ve BRICS grubunun potansiyel genişlemesi hakkında görüşmeler yaptı.
Bu görüşmeler, küresel nüfusun %45’ini temsil eden ve dünya ekonomisinin %35’ini oluşturan BRICS’in, jeopolitik amacını ve ekonomik etkinliğini koruma endişeleri arasında yeni üyelerin katılımını değerlendirdiği bir dönemde gerçekleşiyor.
Zirveye hitap eden Başkan Putin, Küresel Güney ve Doğu ülkelerinin BRICS ile bağlarını güçlendirme konusundaki büyük ilgisini vurguladı. Grubun etkinliğini azaltmamak için genişlemenin dengelenmesi gerektiğini belirtti ve zirvenin Orta Doğu ve Ukrayna’daki durumları kastederek “akut bölgesel çatışmaları” ele alacağını söyledi.
BRICS zirvesi, Ukrayna’daki savaş, yavaşlayan Çin ekonomisi ve ABD başkanlık seçimlerinden kaynaklanabilecek potansiyel yeni ticaret anlaşmazlıkları endişeleri eşliğinde Washington’da gerçekleşen küresel finans liderlerinin toplantılarıyla aynı zamana denk geliyor. Çin ve Hindistan, Moskova için önemli bir döviz kaynağı olan Rusya petrolünün önemli alıcıları olup, iki ülke Rusya’nın petrol ihracatının yaklaşık %90’ını satın alıyor.
BRICS kısaltması, ilk olarak 2001 yılında Goldman Sachs’ın Jim O’Neill tarafından Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in büyüme potansiyelini vurgulamak için ortaya atılmıştı. O zamandan beri grup diğer ülkeleri de kapsayacak şekilde genişledi ve şimdi daha fazla genişlemeyi düşünüyor. Zirvede, Başkan Xi, Başbakan Modi, Birleşik Arap Emirlikleri Başkanı Şeyh Mohammed bin Zayed Al Nahyan ve İran Cumhurbaşkanı Masoud Pezeshkian’ın da aralarında bulunduğu 20’den fazla lider hazır bulunuyor.
Putin’in dış politika danışmanı Yuri Ushakov, BRICS’e potansiyel olarak dahil edilecek 13 ülkenin belirlendiğini ve bu ülkelerin üyeliğe hazır olup olmadıkları konusunda görüşmeler yapılacağını belirtti.
Zirve sırasında Ukrayna’daki savaş kritik bir konu olmaya devam etti. Başbakan Modi, Başkan Putin’e Ukrayna’da barış isteğini kamuoyu önünde dile getirirken, Başkan Xi konuyu Putin ile özel olarak görüştü. Rusya şu anda Kırım ve Donbas bölgesinin yaklaşık %80’i ile birlikte Zaporijya ve Kherson bölgelerinin çoğunluğu dahil olmak üzere Ukrayna’nın önemli bir bölümünü kontrol ediyor.
Savaşa rağmen, BRICS bildirisinin Çin ve Brezilya’nın çatışmayı sona erdirmeye yönelik önerilerine atıfta bulunması bekleniyor. Her iki ülke de Birleşmiş Milletler’de ateşkes için destek arayışında olup, Ukrayna bu hamleyi Moskova’nın çıkarlarını desteklemekle eleştiriyor. Başkan Putin, Çin-Brezilya önerilerinin barış çabalarının temeli olabileceğini belirtti. Nihai bildirinin, grubun öneriler ve devam eden savaş konusundaki duruşunu yansıtması muhtemel.
Reuters bu makaleye katkıda bulundu.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.